روش تهیه 12 لیتر آبجو با کمترین امکانات و بهترین کیفیت

 

مواد و وسایل مورد نیاز:

 

12 عدد دلستر ساده (تلخ یا کلاسیک)- ترجیحا دلستر بهنوش یا هولستن

7 لیوان پر شکر (ترجیحا شکر بسته بندی)

2 قاشق غذا خوری مخمرنان (می توان از نانوایی یا عطاری تهیه کرد-در بسته بندی های خارجی هم موجود است)

ظرف بزرگ (مثلا تشت) – قیف – لیوان – قاشق بزرگ – آب جوشیده (گرم)


روش تهیه:

 

این کار باید خیلی تمیز انجام سود پس دستهای خود را به خوبی می شوریم.

تمام وسایل را خوب شسته و تشت (که باید طرفیت 15 لیتر را داشته باشد) را پس از شستن با آب جوش هم شستشو می دهیم.

دلسترها را در تشت خالی می کنیم و 7 لیوان شکر را به آرامی به آن اضافه کرده و خوب هم می زنیم.

باید آن قدر محلول را هم بزنیم تا مطمئن شویم که تمام شکر حل شده است.

در یک لیوان تا نصفه آب جوشیده (نه آب جوش) که گرم است می ریزیم و می گذاریم تا ولرم شود تا حدی که دست را نسوزاند. دو قاشق مخمر را به آن اضافه می کنیم و خوب هم می زنیم تا حل شود. محلول مخمر را می گذاریم 20 دقیقه بماند، سپس آن را داخل تشت ریخته و هم می زنیم.

برای نگهداری از آبجو، بهترین حالت استفاده از بطری 1.5 یا 2.25 لیتری نوشابه های گازدار است چون قابلیت بالایی در تحمل فشار گاز دارند، در غیر این صورت از بطری خود دلسترها استفاده میکنیم. پس به هیچ وجه نمی توانیم از ظروفی مانند بطری های آب معدنی و… استفاده کنیم چون نمی توانند فشار را تحمل کنند. در ابتدا گفتیم که بهتر است از دلسترهای بهنوش یا هولستن استفاده شود چون بطری های خوبی دارند و می توان آبجو را در بطری خودشان درست کرد. اما اگر دسترسی به این دو مارک وجود نداشت می توان از بیت مالت هم استفاده کرد به شرطی که از بطری نوشابه به عنوان جای آبجو استفاده کنیم.

محتوای تشت را به کمک لیوان وقیف به آرامی داخل بطری ها می ریزیم تا حدی که سرشان به اندازه ی یک بند انگشت خالی بماند. باز هم تاکید می شود دستی که به محلول می خورد، تشت و ظروف نگهداری و قیف و لیوان باید خوب شسته شده باشند.

پس از ریختن محلول داخل بطری ها در آنها را نمی بندیم. بطری ها را در حالی که درشان باز است در مکانی نسبتا گرم (حدود 30 تا 40 درجه سانتی گراد)، مثلا با فاصله از شوفاژ یا بخاری می گذاریم. باید حواسمان باشد که ذرات خارجی و آلودگی ها وارد بطری ها نشوند. مثلا گذاشتن بطری ها در کارتون ایده ی خوبی است. در ضمن بطری ها نباید بیشتر از حد مجاز گرم شوند پس باید آنها را از بخاری یا شوفاژ فاصله داد.

پس از گذشت 24 ساعت محلول داخل بطری ها کف می کند و از آن بیرون می زند (عملیات تخمیر شروع شده) ممکن است محلول زودتر از 24 ساعت کف کنند. به هر حال باید 24 ساعت صبر کنیم، سپس اطراف درها را با پارچه ی تمیزی پاک کرده و در آنها را می بندیم.

وقتی در بطری ها را محکم بستیم دیگر گاز تولیدی نمی تواند از آنها خارج شود. آبجوها باید حداقل 10 روز بمانند تا آماده شوند. ممکن است در دمای بالا آبجو ها ظرف یک هفته برسند و یا ممکن است این اتفاق در دمای پایین 20 روز طول بکشد. اما باید توجه داشت که نباید به منظور آماده شدن سریع تر آبجو ها آنها را بیش از حد گرم کنیم و به منبع گرما نزدیک کنیم زیرا احتمال انفجار بطری ها در این صورت بالا می رود.

در هفته ی اول تخمیر آبجوها باید هر روز به بطری ها سر بزنیم و گاز آنها را خارج کنیم. این کار باید به گونه ای صورت بگیرد که به هیچ عنوان هوا وارد بطریهای آبجو نشود. زیرا در این صورت آبجوها ترش خواهند شد. به این منظور روزی یک بار در بطری ها را شل می کنیم تا گاز آنها کم شود. این کار را چند بار انجام می دهیم و اجازه نمی دهیم کف آبجو به در بطری برسد و خارج شود تا فشار گاز درون بطری کم شود. بطری ها به دلیل وجود فشار بسیار زیاد احتمالا ورم خواهند کرد و سطح آبجو در آنها پایین می رود. ولی ورم کردن بطری ها نگرانی بابت انفجار آنها به وجود نمی آورد و تنها خطر از جانب در بطری ها است که ممکن است در اثر باز و بسته شدن زیاد هرز شوند یا شل بسته شده باشند. به همین دلیل اشاره شد استفاده از بطری های 1.5 لیتری نوشابه بهتر است چون تلفات و خرابی آبجوها را به حداقل می رساند. ولی به هر حال اگر به بطری ها سر نزنیم مخصوصا در دو روز اول بطری ها مطمئنا منفجر خواهند شد و زحمت زیادی ایجاد خواهند کرد. دقت کنید ترس از انفجار بطری ها نباید باعث شود که در آنها را زیاد باز و بسته کنیم. هر 24 ساعت یک بار کافی است ولی برای بار اول بهتر است این کار را پس از گذشت 12 ساعت بکنیم.

این نکته مهم را هم  به خاطر داریم که در طول عملیات هواگیری در بطری ها به هیچ وجه نباید کاملا باز شود یا هوا بکشد.

پس از گذشت حدود 10 روز وقتی بطری ها را هوا گیری می کنیم متوجه می شویم که مثل دفعات قبلی هنگام انجام این کار مخمرهایی که ته ظرف رسوب کرده اند بلند نمی شوند . اصطلاحا لرد آبجو نمی جوشد.

حالا آبجو ها رسیده اند. در آنها را باز کرده، یک قاشق غذاخوری شکر داخل هر یک ریخته و آنها را درون یخچال می گذاریم.

خوب است آبجوها قبل از باز کردن در بطری حدود یک هفته در دمای عادی بمانند تا جا بیافتند. ولی این زمان نباید بیشتر از یک هفته شود چون ممکن است خراب شوند.

این آبجو بین 8 تا 10 درصد الکل خواهند داشت. همچنین گاز آن بیشتر از آبجو کارخانه ای است، بهتر است پس از ریختن آنها در لیوان کمی یخ به آنها اضافه کنیم و بگذاریم چند دقیقه بمانند که گاز آنها کم شود.

نوش جان

 

بنده پای همین مطلب پاسخ گوی هر گونه سوالی که برای شما پیش بیاید خواهم بود.

About these ads
دیدگاهی بفرستید یا یک دنبالک بگذارید: آدرس دنبالک.

دیدگاه‌ها

  • رسول  On 9 دسامبر 2010 at 03:53

    salam bar dooste aziz man in matlebetono khondam va mikham dorost konam vali ye soal baram pish omade .
    shoma migid baraye dorost kardane 12 litr abjo be 12 adad delestere sedeh niazmanidm yani 12 ta 1 litri vali man harchi to bazar migardam hame delestera 1.5 litrian pass bayad 8 ta 1.5 litri estefadeeh beshe dorostre؟

    • irankhayyam  On 10 دسامبر 2010 at 20:32

      سلام. اشتباه می کنی دوست عزیز. نوشابه های خانواده 1.5 لیتری هستن. این دلسترها کوچیکترن. اگه دقت کنی روشون هم نوشته 1 لیتر.

  • امین  On 7 مارس 2011 at 15:57

    سلام
    دوست من می شه یک هفته ی اول دلستر ها و به همراه شکر و مخمر در کلمن قرار داد و روی ان پارچه ای قرار داد و یا در را شل بروی ان بست؟وبعد از یک هفته ان ها را به قوطی های خودشان به همراه یک قاشق شکر قرار داد؟

    • irankhayyam  On 11 مارس 2011 at 12:41

      سلام. من این روش رو هم شنیدم ولی خودم انجام ندادم. به هر حال یک هفته برای مرحله هوازی زیاده و همون 1 یا نهایتا 2 روز کافیه.

  • امین  On 14 مارس 2011 at 13:57

    سلام
    می شه بیشتر راجع به هوازی توضیح بدید ؟ یعنی مدتی که تخمیر صورت می گیره ومحلول در یک محیط کاملا بسته ودور از دسترس هوا منظورتونه؟ یه سوال دیگه آبجو هم مثا شراب هرچی بیشتر بمونه بهتر می شه یا نه؟ واینکه بوی ترشیدگی از آبجو طبیعی هستش؟من الان تقریبا یک هفته هستش که 5 لیتر دلستر رو با اول با 3 ونیم لیوان شکر مخلوط کردم وبعد 1 قاشق غذاخوری مخمر با نسبت هایی که شما فرمودید را در آب جوشیده ولرم شده حل کردم بعد به محلول اضافه کردم ودر اخر روی در کلمن رو با مته سوراخ کردم و از یک شلنگ آکواریوم برای اینکه گازها بتونند خارج شوند در ظرف آب معدنی بغل کلمن قرار دادم اگر ایرادی در کار بنده می بینید ممنون می شوم توضیح بدهید و یه نکته دیگه اخیرا دیگه بهنوش کلاسیک تولید نمی شود می شه از بیت مالت ساده استفاده کرد هولستون هم زیاد گیر نمی یاد با تشکر از شما

پاسخی بگذارید

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی شمایل‌ها کلیک نمایید:

نشان‌وارهٔ وردپرس.کام

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس گوگل+

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Google+ خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

درحال اتصال به %s

دنبال‌کردن

هر نوشتهٔ تازه‌ای را در نامه‌دان خود دریافت نمایید.

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: